Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğü
Mekânsal Planlama
Genel Müdürlüğü

Mera Yaylak Ve Kışlak Alanlarında Yöresel Doku Ve Mimariye Uygun Geçici Yerleşim Yerlerinin Belirlenmesine Dair Yönetmelik Hazırlık Çalıştayı 08.12.2011 Tarihinde Giresun'da Gerçekleştirildi.

14 Aralik 2011

 

 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Muhammet BALTA, Giresun ve Ordu Valilerinin katılımıyla gerçekleştirilen çalıştayda;17.08.2011 tarihli, 28028 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 648 sayılı KHK’nin 23. maddesi ile 3194 sayılı İmar Kanununa eklenen Ek 4. Madde” gereğince hazırlanan mera, yaylak ve kışlaklarda geçici yerleşim yerlerinin belirlenmesine ilişkin yönetmelik taslağı, tüm kesimlerin görüşlerine sunuldu.

Çalıştayın açılış bölümünde konuşan Sn. Muhammet BALTA; 1990'lı yıllardan itibaren yaylaların kalıcı yerleşme veya ikinci konut alanına dönüşmeye başladığını, yayla turizmi adı altındaki yönelimin, bu yapılaşmayı hızlandırdığını ifade ederek, “alt ve üst yapı yokluğu, giderek daha yoğun kullanılmaya başlayan ve plansız ve uygunsuz şekilde yapılaşan yaylalarda sorunları daha da büyütmektedir Bu durumdan en çok, yaylalarda yapılan geleneksel etkinliklere gelen kişiler zarar görmektedirler.” dedi.

 Yaylarımızda yaşanan sorunlar karşısında; İmar Kanununa 648 sayılı KHK ile ek 4. Maddenin eklendiğini ifade eden Sn. Muhammet BALTA, “Bu maddeye göre barınma ihtiyaçları çerçevesinde mera yaylak ve kışlaklarda; üzerinde yapılaşma bulunan alanların öncelikli ve geleneksel kullanım amacına uygun olarak kullanılması şartıyla geçici yerleşim yeri belirlenecektir. Bu alanlardaki gelişigüzel yapılaşmaya son verilerek planlı ve yöresel mimariye göre hazırlanmış barınma olanakları sağlanacaktır, bu çerçevede Bakanlığımızca hazırlanan Yönetmelik Taslağına ilişkin düşüncelerin paylaşılması ve siz değerli katılımcıların fikirlerini alabilmek için bugün burada toplandık. Bu toplantının Ülkemiz adına çok yararlı olacağına inanıyorum ve hepinize katılımınızdan dolayı teşekkür ediyorum.” dedi.

Çalıştayın tartışma oturumlarında, kamu kurum ve kuruluşlarının, sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinden ve üniversitelerden gelen akademisyenlerden oluşan yaklaşık 120 kişi, hem KHK hem de yönetmelik taslağı hakkındaki görüş ve önerilerini sunmuşlardır.

 
 
Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır