Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğü
Mekânsal Planlama
Genel Müdürlüğü
Genel Müdürlüğümüzce (BMİDÇS) 29. Taraflar Konferansına (COP29) “Yeşilin Gücü: İklim Değişikliği Çözümü Olarak Millet Bahçeleri” (The Power of Green: National Gardens as Climate Change Solutions) başlığı altında yan etkinlik düzenlenmiştir.

11-22 Kasım 2024 tarihleri arasında Azerbaycan'ın Bakü kentinde gerçekleşen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS) 29. Taraflar Konferansı (COP29) süresince;  ülkemiz heyeti "BM Çok Düzeyli Eylem ve Kentleşme Pavilyonu"nda gerçekleşen yan etkinlikler kapsamında Bakanlığımız Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü tarafından çalışmaları devam eden Millet Bahçeleri Projeleri “Yeşilin Gücü: İklim Değişikliği Çözümü Olarak Millet Bahçeleri” (The Power of Green: National Gardens as Climate Change Solutions) başlığı altında tartışılmıştır.

16 Kasım 2024 saat 13:00-14:00’da Moderatörlüğünü Peyzaj Mimarı Dr. Oktan NALBANTOGLU’nun yaptığı panelde; Kentsel Tasarım Dairesi Şube Müdür V. Y. Mimar M. Marina TEMEL ANDIÇ “The Power of Green: National Gardens as Climate Change Solutions” başlıklı sunumunu, Hilmi Güner Mimarlık kurucu mimarı Hilmi GÜNER “National Gardens As A Nature-Based Solution in The Fight Against Climate Change” başlıklı sunumu ve UNDP Bölgesel İklim Değişikliği Uzmanı Viktoriia Yashkina “Scaling nature-based solutions for climate adaptation: UNDP perspective” başlıklı sunumları ile doğa temelli yeşil alan çözümlerinin iklim değişikliği sorunlarına katkılarının tartışıldığı bir zemin yaratılmıştır.

2018 yılından itibaren devam eden “Millet Bahçesi” projeleri ile sürdürülebilir kent hedefinde belirleyici bir araç haline gelen yeşil alanların arttırılması hedeflenmiştir. Millet Bahçeleri projelendirme ve yapım çalışmaları şehirlerimize daha yeşil ve ferah yaşam alanları kazandırmak, kentin çevre kalitesini yükseltmek ve kentsel ekolojiye katkı sağlamak amacıyla başlatılan ‘Yeşil Şehir Vizyonu Projesi’nin bir parçası olacak şekilde, ülke genelinde yaygınlaştırılarak yürütülmektedir.

Teknolojik ve ekonomik gelişmeler ile son yıllarda hızla tükenen kaynaklar doğal dengenin bozulmasına neden olmuştur. Özellikle büyük kentlerde nüfus artışı ve yoğun yapılaşma ile kentsel ekosistemler büyük ölçüde değişmiştir. Bu değişim kentsel ekosistemlerde sürdürülebilirlik kaygılarını arttırmış, doğa tabanlı süreçlerle uyumlu çözümlerin getirilmesini zorunlu kılmıştır. Çevresel sürdürülebilirlik bağlamında kent ekolojisine katkı sağlaması öngörülen 'Millet Bahçesi' projeleri, yapısal ve bitkisel tasarım unsurlarının yanı sıra, günümüz çağdaş kentlerindeki sürdürülebilir tasarım kriterlerini içeren ve açık yeşil alan düzenlemesini bütüncül olarak ele alan iklim değişikliği ile mücadele bağlamında doğa temelli bir çözüm önerisi olarak görülmektedir.