Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğü
Mekânsal Planlama
Genel Müdürlüğü

KORUMA ODAKLI KIRSAL ALAN PLANLAMASI MODELİ UYGULAMASI VE KÖYLERDE YÖRESEL ÖZELLİKLER VE İHTİYAÇLAR DÂHİLİNDE YAPILAŞMA KOŞULLARININ BELİRLENMESİ PROJESİNE İLİŞKİN İSTİŞARE TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

23 Mart 2018
KORUMA ODAKLI KIRSAL ALAN PLANLAMASI MODELİ UYGULAMASI VE KÖYLERDE YÖRESEL ÖZELLİKLER VE İHTİYAÇLAR DÂHİLİNDE YAPILAŞMA KOŞULLARININ BELİRLENMESİ PROJESİNE İLİŞKİN İSTİŞARE TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

31.07.2017 tarihinde İstanbul Ticaret Üniversitesi ile protokol imzalanarak “Koruma Odaklı Kırsal Alan Planlaması Modeli Uygulaması ve Köylerde Yöresel Özellikler ve İhtiyaçlar Dâhilinde Yapılaşma Koşullarının Belirlenmesi Projesine (KODAKAP)” başlanmıştır.

Projenin amacı;

  • Geçtiğimiz yıllarda Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi tamamlanan TÜBİTAK Projesi kapsamında geliştirilen kırsal alan planlama modelinin pilot yerleşmelerde uygulanarak sonuçlarının test edilmesi;
  • Kırsal yerleşmelerde yöresel özellikler ve ihtiyaçlar dâhilinde yapılaşma koşullarının belirlenmesi;
  • Köy tasarım rehberlerinin hazırlanmasına yol gösterilmesi ve
  • Uygulamaya yönelik kılavuz ve mevzuat çalışmalarının üretilmesidir.

Projenin kırsal yerleşme kavramı, güncel mevzuattaki yeri, yurtdışı kırsal alan planlama, köy tasarım rehberleri gibi kırsal alan düzenlenmesine yönelik yöntemlerin incelendiği ve ayrıca pilot illerden seçilen birer ilçede arazi kullanımı ve ekolojik açıdan duyarlılık haritalarının hazırlandığı birinci aşaması tamamlanmış olup proje 2018 yılı sonunda bitirilecektir. Proje kapsamında İstanbul Ticaret Üniversitesi’nden KODAKAP Projesi yürütücülerinin yanı sıra daha önce kırsal alanlara ilişkin Bakanlığımızca tamamlanan TÜBİTAK projesini yürüten Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesinden uzmanlar ve Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğü temsilcilerinin katılımıyla 15 Şubat 2018 tarihinde Ankara’da Etap Altınel Otel’de bir İstişare Toplantısı düzenlenmiştir.

Toplantı kapsamında kırsal alanların koruma odaklı planlaması ve yapılaşmasına ilişkin geliştirilen model sunularak tartışmaya açılmış, yapılan çalışmaların uygulamaya aktarılmasında yaşanabilecek sıkıntılara çözüm önerileri geliştirilerek fikir alışverişinde bulunulmuştur.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır