Sürdürülebilir Kalkınma: Geleceği Sahiplenmek Paneli
23 Şubat 2012
20-22 Haziran 2012 tarihlerinde Brezilya''da gerçekleştirilecek olan Rio+20 Zirvesi için Kalkınma Bakanlığı sorumluluğu ve koordinasyonunda; Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) kolaylaştırıcılığında yürütülen "Türkiye''''nin 2012 BM Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı''na (Rio+20) Hazırlıklarının Desteklenmesi Projesi" kapsamında 22 Şubat 2012 tarihinde Ankara Hilton Oteli’nde “Sürdürülebilir Kalkınma: Geleceği Sahiplenmek” Paneli düzenlenmiştir.
Avrupa Birliği, Dünya Bankası ile Birleşmiş Milletler Temsilcileri’nin yanısıra kamu ve özel sektörden birçok paydaşın katıldığı Panel’in açılış konuşmasını Kalkınma Bakanı Sn. Cevdet YILMAZ yapmıştır. Yılmaz konuşmasında Rio+20 Zirvesi’ne hazırlık süreci, sürdürülebilir kalkınma üzerine farkındalığın arttırılması, fırsat eşitliği, kalkınma modellerinin sürdürülebilir kılınmasından ve kalkınma stratejilerinin sadece ekonomik büyüme odaklı değil, sosyal ve çevresel boyutu da ele alan bütüncül bir yaklaşımla ele alınması ihtiyacından söz etmiştir. 3 ayaklı sürdürülebilir kalkınma modeline 4. bir ayak olarak ‘demokrasi’ konusunun da eklenmesi gerektiğine değinen Yılmaz, Rio+20 Zirvesi’ni sürdürülebilir kalkınma anlamında dünya liderlerini bir araya getiren önemli bir fırsat olduğunu vurgulamış ve bu Zirve’de temelde yeşil ekonominin ortak bir tanıma kavuşturulacağını ifade etmiştir. Yılmaz konuşmasına sürdürülebilir kalkınma alanında günümüze kadar yapılan çalışmalarla (Ulusal Çevre Raporu, Sürdürülebilir Kalkınmanın Sektörel Politikalara Entegrasyonu, vb.) devam etmiş; kamu ve özel sektörün ortak fakat farklılaştırılmış sorumluluklara sahip olduğunu söylemiştir. Ülkemizde kurumsal kapasiteyi arttırmak için çalışmalara devam edildiğini belirten Yılmaz, Rio+20 Zirvesi çıktılarının 10. Kalkınma Planı’na önemli birer girdi olacağını söyleyerek sözlerini bitirmiştir.
Panelde, Dünya Ekonomik Forumu, Yeşil Büyüme Enstitüsü’nden Sn. Dr. Simon ZADEK, 2024 yılına kadar %70 oranında enerji sistemlerinin yeşil enerjiye çevirmeyi planladıklarından bahsetmiş; kamu yatırımlarının yeşil ekonomi alanında aslında çok da girişken olmadığını ve sermaye piyasaları ile kamu kurumlarının birlikte çalışmaları gerektiğine vurgu yapmıştır. Ayrıca kamu kaynaklarının daha iyi kullanımı, özel sektör yatırımları ile yönetişimi 3 önemli adım olarak belirtmiştir.
Bakanlığımız Müsteşar Yardımcısı Sn. Sedat KADIOĞLU, 1992 yılından günümüze kadar gelen süreci anlatmış, 1992 yılında yapılan Rio Zirvesi’nde Yerel Gündem altında yayınlanan 3 rapora (İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi, Biyolojik Çeşitlilik, Gelecek ile Mücadele) ve 2002 yılında yapılan Johannesburg Zirvesi çıktısı olan ‘kalkınarak çevreyi koruma’ olgusuna vurgu yapmıştır. Kadıoğlu, özellikle 5. Kalkınma Planı’nda çevre vurgusu olduğunu ifade etmiş ve çevreye yapılan her yatırımın kalkınmayı desteklediğini, koruma-kullanma dengesinin çok önemli olduğunu sözlerine eklemiştir. Kadıoğlu ayrıca Bakanlığımızca çevre alanında yapılan çalışmalardan bahsetmiş, sera gazı emisyonlarının %80’inin enerji tüketiminden geldiği, bu enerjinin de %30’unun binalardan kaynaklandığını söyleyerek, Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’nin önemini anlatmıştır.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu Bölgesel Bürosu (RBEC) Bölge Direktörü Sn. Jens WANDEL, gayrisafi yurtiçi hasılanın kalkınmanın tek boyutu olmadığını, insana yatırım yapılmasının da çok önemli olduğunu söyleyerek sözlerine başlamıştır. Ülkelerde yaşanan toplumsal eşitsizliğin çözülmesi gerektiğini ifade eden Wandel, sürdürülebilir kalkınmanın 3 boyutu arasında iyi bir denge sağlanmasının hedeflenmesinden bahsetmiş ve sosyal eşitliğin sağlanması gerektiğine vurgu yapmıştır.
Türkiye Kadın Girişimciler Derneği Başkanı Sn. Dr. Gülden TÜRKTAN, sürdürülebilir kalkınma için şeffaflık ilkesinin korunmasından, kadın-erkek eşitliğinden ve kadının işgücüne katılımının desteklenmesinden bahsetmiştir. Kadının işgücüne katılım oranında 136 ülke arasında Türkiye’nin 132. sırada olduğunu söyleyen Türktan, girişimci kadınların istihdam dünyasına katılmasının önemini vurgulamıştır.
Hazine Müsteşarlığı’ndan Sn. Cavit DAĞDAŞ, küresel ekonomide zarara uğramamak içintüm ülkelerin küresel ölçekte yeşil ekonomiye geçmesi gerektiğini ve ülkelerin rekabet edebilmesi için yeşil inşaat ve yeşil tüketime geçmeleri ihtiyacını ifade etmiştir. İkinci olarak teknoloji üreten gelişmiş ülkelerin gelişmekte olan ülkelere destek olarak, hem finansman hem maliyete katkı koyarak, teknoloji transferini sağlamalarının önemini vurgulamıştır. Son olarak da bölgesel dengesizliklerin giderilmesi için sosyal altyapıya yatırımlar yapılması adına eğitime önem verilmesini söylemiştir.
Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı Başkanı Sn. Taha ÖZHAN, sürdürülebilir kalkınma alanında finansman kaynaklarının öneminden söz etmiştir.
Panel dinleyicilerden gelen sorulara Panelistlerce verilen cevaplarla son bulmuştur. Toplantının sonrasında Kalkınma Bakanlığı’nda düzenlenen “Sürdürülebilir Kalkınma Semineri”nde, Sn. Zadek ve Sn. Wandel katılımcıların sorularını cevaplamıştır. Seminerde Wandel yaptığı sunumda, sosyal eşitsizliklerin giderilmesinin önemine vurgu yaparak; Rio+20 Zirvesi’nin gündeminde sürdürülebilir kalkınma hedefleri, yeşil ekonomi endüstrisi yol haritası, sosyal koruma, uluslararası çevresel yönetişim olduğunu ifade etmiş, bu başlıkları detaylandırmıştır.