KAHRAMANMARAŞ'TA RİSKLİ ALAN İLAN EDİLEN BÖLGENİN VE ÇEVRESİNİN MİKROBÖLGELEME ETÜTLERİ YAPILDI
01 Kasım 2013
Kahramanmaraş İli Merkezi’nde Riskli Alan İlan edilen 29,9 hektar büyüklüğündeki bölge ve çevresinin (toplam 215,8 hektar alan); 6306 Sayılı Kanun kapsamında; 1/5000 ve 1/1000 ölçekli İmar Planına Esas Mikrobölgeleme Etütleri yapılarak değerlendirilmiş ve raporları hazırlanmıştır.
Yapılan mikrobölgeleme etüt çalışmaları ile elde edilen veriler ışığında, inceleme alanının yerleşime uygunluk değerlendirmesi yapılarak, inceleme alanında olası afet tehlike riskleri (heyelan, kaya düşmesi, sıvılaşma, su baskını vb.) ile zeminin mühendislik parametreleri belirlenmiş ve gerekli önlem projelerine, parsel bazlı temel ve zemin etüt raporlarına yön vermesi ve imar planı çalışmasına altlık oluşturması amaçlanmıştır.
İmar Planına Esas Mikrobölgeleme Etüt işi kapsamında; sondaj çalışmaları, jeofizik çalışmalar, paleosismolojik çalışmalar ile laboratuvar deneyleri ve son olarak yerleşime uygunluk değerlendirmesi yapılmıştır.
Arazi Çalışmaları:
- Sondaj çalışmaları kapsamında; İnceleme alanında derinlikleri 15.00 – 30.00 metreler arasında değişen toplam derinliği 1278 m. olan 63 adet sondaj kuyusu açılmıştır.
- Jeofizik Çalışmalar kapsamında; 14 noktada Düşey Elektrik Sondaj (DES) Etütleri, 60 noktada REMİ Etütleri, 60 noktada Mikrotremör Ölçü, 54 profilde Özdirenç Tomografi, 42 profilde Sismik Yansıma Ölçümü yapılmıştır.
- Arazi Deneyleri: Sondajlar sırasında her 1,5 metrede Standart Penetrasyon Testi (SPT) yapılarak zeminlerin penetrasyon direnci belirlenmiş, 15 adet örselenmemiş numune alınmıştır. Ayrıca toplam 170 adet presiyometre deneyi yapılmıştır.
- Paleosismolojik Çalışmalar; İnceleme alanında 7 adet 3.00 m. derinliğinde 30.00 m. genişliğinde gözlem çukuru (hendek) çalışması yapılmıştır.
Arazi çalışmaları; Öğretim Üyesi, Jeofizik ve Jeoloji Mühendisleri ile arazi elemanları kontrolünde yürütülmüştür.