Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğü
Mekânsal Planlama
Genel Müdürlüğü

JAPON ULUSLARARASI YARDIMLAŞMA AJANSI (JICA) YETKİLİLERİ AFAD'IN YÜRÜTTÜĞÜ "AFET RİSK YÖNETİMİ ESASLARININ BELİRLENMESİ PROJESİ" KAPSAMINDA BAKANLIĞIMIZI ZİYARET ETTİ

26 Haziran 2012

Japon Hükümeti desteğinde Japon Uluslararası Yardımlaşma Ajansı (JICA) ile yürütülen ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından hazırlanan “Afet Risk Yönetimi Esaslarının Belirlenmesi” Projesi kapsamında, 13 ve 21 Haziran 2012 tarihlerinde JICA yönetici, uzman ve danışmalarından oluşan heyet üyeleri ve Bakanlığımızın ilgili Genel Müdürlükleri arasında toplantılar düzenlenmiştir. Toplantılara Genel Müdürlüğümüz Yer Bilimsel Etüt Dairesi Başkanı Sn. Cahit KOCAMAN ve ilgili personeli katılmıştır.

“Afet Risk Yönetimi Esaslarının Belirlenmesi” Projesi, risk yönetim taslağının hazırlanması ve bunun ortaya konulmasını hedeflemektedir. Bu kapsamda, Bursa ilinde bir pilot uygulama yapılması, afet risk yönetimi esaslarının belirlenmesine yönelik bir kılavuz hazırlanması ve daha sonra bu çalışmaların 81 ilde yaygınlaştırılması hedeflenmektedir. Zarar azaltma kapsamında, risklerin belirlenmesi ve tehlike haritalarının hazırlanması da proje ile yürütülecek çalışmalardır. Fakat bu çalışmaların yapılabilmesi için proje yürütücüleri tarafından paydaş kurum ve kuruluşlardan destek sağlanması beklenmektedir. Görüşmelerde, özellikle beklenilen teknik desteğin sağlanması konusu ön plana çıkmış ve projenin uygulanmasına yönelik detayların belirlenmesi amaçlanmıştır. Kurumumuzun bu projeye sağlayabileceği destek ve işbirliği konularının neler açıklanmaya çalışılmış, gerek teknik gerekse arazi çalışmalarına yönelik konusunda uzman personelimiz ile projenin destekleneceği ifade edilmiştir. Bakanlığımızın ve AFAD’ın görevleri arasındaki ortak hususlar ele alınarak uygulamadaki sıkıntılar ve bunların çözümü ile ilgili öneriler tartışılmıştır. Bakanlığımızın daha çok veriyi sağlayan bir konumda olduğu ifade edilmiş, afet risk yönetimi ve bütünleşik tehlike haritalarının hazırlanması işinin AFAD’ın sorumluluğunda olduğu belirtilmiştir. Bununla birlikte projenin uygulama aşamaları ve ihtiyaçların neler olduğu konuları da ortaya konulmuş ve bu açıdan Kurumumuzun görüşleri alınmıştır.

Ülkemizdeki afet yönetimi anlayışının uzun yıllardır afet sonrasına yani kriz yönetimine odaklandığı ifade edilmiş, dünya genelinde afet öncesi yapılan çalışmaların hem sosyolojik, hem teknik hem de ekonomik olarak getirisinin ne kadar önemli boyutlarda olduğu ortaya konulmuştur.  Bu nedenle, ülkemizde de öncelikli olarak afetlerin meydana getirdiği kayıpları en aza indirmek amacıyla kentlerde bütünleşik afet risk envanterlerinin standartlaştırılması ve personelin eğitilmesi çalışmasının yapılmasına ihtiyaç olduğu belirtilmiştir.
Proje çıktılarının Bakanlığımız açısından nasıl kullanabileceğimiz konusu üzerinde görüşülmüş, bu çıktıların; Bakanlığımızın konuyla ilgili hazırlayacağı ikincil mevzuat ve uygulama çalışmalarına yönelik kılavuz ve el kitaplarının hazırlanmasında yardımcı olabileceği belirtilmiştir.
Riskli yapıların tespiti ve kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında hazırlanan Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında 6306 sayılı Kanun JICA heyet üyelerinin oldukça ilgisini çekmiştir. Kendilerine riskli yapı tespitinin ve buna dair uygulamaların nasıl yapılacağı hakkında bilgi verilmeye çalışılmıştır. Ayrıca 6306 sayılı Kanunun uygulanmasında görev ve sorumlulukları bulunması nedeniyle Bakanlığımız Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile de görüşmeleri tavsiye edilmiştir.  
Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır