Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğü
Mekânsal Planlama
Genel Müdürlüğü

İSTANBUL İLİ AVRUPA YAKASI REZERV YAPI ALANINA İLİŞKİN "TEKNİK ALTYAPI VE ULAŞIM DEĞERLENDİRME TOPLANTISI" YAPILDI

04 Kasım 2013

Bakanlığımız tarafından yürütülmekte olan İstanbul İli, Avrupa Yakası, Rezerv Yapı Alanına yönelik Master Plan çalışmaları kapsamında alana dair teknik altyapı ve ulaşım konularının ele alındığı toplantılar 23-24.10.2013 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilmiştir.

23.10.2013 tarihinde TEİAŞ ve BEDAŞ yetkilileri, Bakanlığımız, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, Emlak Konut GYO A.Ş ve plan müellifinin katılımıyla gerçekleşen ilk toplantıda;  Rezerv Yapı Alanındaki mevcut ve projelendirilmiş enerji nakil hatları, master plan çerçevesinde öngörülen hatlar, bu hatların yer seçimi / deplasesi, geçiş bağlantıları (yeraltı-yerüstü) gibi hususlar karara bağlanmış, diğer ülke kentlerindeki enerji kullanımı ile Yeni Şehir’ in ihtiyaç duyduğu miktarı  ve dönüştürülebilir enerjiye öncelik verilmesi konuları üzerinde tartışılmıştır.

24.10.2013 tarihinde gerçekleşen toplantının birinci oturumunda; Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı DHMİ Genel Müdürlüğü, Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü ve Karayolları Genel Müdürlüğü; Toplu Konut İdaresi Başkanlığı; İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı ile Ulaşım Daire Başkanlığı; Emlak Konut GYO A.Ş. ,Bakanlığımız yetkilileri ve plan müellifi yer almıştır. Toplantıda; Rezerv Yapı Alanındaki ulaşım sorunları ve çözümleri çerçevesinde raylı sistem hatları ayrıntılı olarak ele alınmış; çevreci temiz yakıt ve alternatif enerji ile çalışan araçlar, kısa sürede en hızlı erişim seçenekleri, hafif raylı sistemler, yaya ulaşımı ve bisiklet kullanımı teşviki konuları üzerinde çalışılmış, bu kapsamda Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından projelendirilen ulaşım sistemlerinin Rezerv Yapı Alanına etkisi incelenerek master planda öngörülen ulaşım sistemlerinin mevcut sistemlere uyumu değerlendirilmiştir. Ayrıca; alan kuzeyinde projelendirilen Yeni Havaalanının hem Yeni Şehir hem de İstanbul kenti ve diğer havaalanlarına ulaşımının entegrasyonu da ayrıntılı olarak incelenmiştir.

Toplantının ikinci oturumunda ise; İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi ile Rezerv Yapı Alanındaki su havzalarının durumu ve geleceği, proje alanında oluşacak nüfusun gereksinim duyduğu su ihtiyacının karşılanması, gri-siyah su artıma sistemleri ve doğal kaynaklardan su elde etme konuları üzerinde değerlendirme yapılmıştır.

Rezerv Yapı Alanındaki ulaşım, enerji ve su sorunlarının ele alındığı toplantılar sonrasında; alınan kararların plan yüklenicisince etüt edilmesi ve hazırlanacak yeni projelerin sonraki toplantılarda tekrar ele alınmasına karar verilmiştir. 
Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır