TÜBİTAK Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı tarafından desteklenen “Koruma Odaklı Kırsal Alan Planlaması -Bir Model Önerisi Projesi” Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi işbirliği ile yürütülerek 2014 yılında tamamlandı.
Proje ile, ülke bütünündeki kırsal alanların farklılık ve çeşitliliklerini dikkate alan, fiziki ve sosyal boyutlarıyla bütünsel bir planlama modelinin geliştirilmesi için, yöntem ve tekniklerin ortaya konulması amaçlandı.Söz konusu çalışma, ortaya konulan planlama modeli özgün, kırsal yerleşme sınıflarına uygun kullanım baskısını da dikkate alan, kaynakları koruma odaklı kullanan ve bu planlama modelini hayata geçirmeye yönelik eylemler belirleyen yöntem ve teknikleri ile bir bütündür.
Projenin tamamlanmasını takiben Genel Müdürlüğümüzce düzenlenen “Proje Sonuçları Uygulama Planı” Temmuz 2015’de TÜBİTAK’ın onayı ile kabul edilmiş ve bu plan kapsamında 24 aylık takvimde Bakanlığımız proje çıktılarını uygulamaya aktarmak üzere çalışmalara başlanmıştır.
Bu kapsamda projenin sonuçları ve yapılan çalışmaları tüm ilgililere duyurulmak üzere, 55 kurum/kuruluştan kamu, akademi, sivil toplum kuruluşları ve ilgili tüm paydaşların katılımıyla “Koruma Odaklı Kırsal Alan Planlaması -Bir Model Önerisi” Projesi Sonuçları Değerlendirme Çalıştayı 28-29 Nisan 2016 tarihinde Ankara Meyra Palace Otelde gerçekleştirildi.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Bakan Yardımcısı Sayın Mehmet CEYLAN, konuşmasında genel olarak kırsal alanların özelliklerinden yola çıkarak Bakanlığımızca kırsala özgü yapılaşma koşullarının belirlenmesi ve kırsal tasarım rehberlerinin hazırlanması için temel ilkelerin belirlemesi gibi pek çok çalışma yürütüldüğünü belirterek Ülkemiz kırsalının sağlıklı ve konforlu mekânlara sahip olmasını hedeflendiğini açıklamıştır.
Çalıştay hakkında bilgi veren Mekânsal Planlama Genel Müdürü Sayın Yavuz Erdal KAYAPINAR konuşmasında, insanlık tarihi boyunca var olan ve bazı coğrafyalarda kentlerin çekirdeğini oluşturan kırsal yerleşmelerin kendine has özelliklerine dikkat çekerek; günümüzde köylerde ve kırsal alanlarda yöresel doku ve mimarinin ortaya çıkarılması ve yaygınlaştırılmasının yanı sıra kırsal alanların koruma odaklı planlaması konusunun önemine değindi.
Proje yürütücüsü Doç. Dr. Ahmet Melih ÖKSÜZ’ün yaptığı sunumda projenin çalışma sürecini ve özetini açıklayarak proje hakkında bilgi verdi. Açılış konuşmalarının sonrasında, Doç. Dr. Zafer ŞAHİN’in moderatörlüğünde çalışmalar yürütüldü.
Yan etkinlik olarak “Yaşayan Çamlıdere Fotoğraf Sergisi ve Belgeseli” ve müzik dinletisi gerçekleştirilen çalıştayda, proje hakkında elde edilen görüş ve öneriler doğrultusunda projenin uygulamasına dönük ortaya çıkacak eylem planı neticesinde çalışmalar yürütülecektir.