BÜTÜNLEŞİK KIYI ALANLARI YÖNETİMİ İSTİŞARE TOPLANTISI
25 Ağustos 2014
07 Ağustos 2014 tarihlerinde Genel Müdürlüğümüzde bütünleşik kıyı alanları planlarının uygulanması sürecinin ülkemiz yararına daha verimli olması ve kıyılarımızda karşılaşılan sorunların en aza indirgenmesi amacıyla Mekânsal Planlama Genel Müdürü Sn. Y. Erdal KAYAPINAR başkanlığında kamu kurumları ile bir istişare toplantısı yapılmıştır.
Toplantıya Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bakanlığımız Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, Bursa, Kocaeli, Yalova, İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri, Bursa, İzmir ve Kocaeli Büyükşehir Belediye temsilcileri ile Genel Müdürlüğümüz ilgili daire başkanlıkları katılım sağlamıştır.
Toplantıda özellikle yeni mevzuat düzenlemeleri, kamu kurumlarının sektörel belgeleri ve kıyıda karşılaşılan sorunlara ilişkin Bakanlığın yaptığı çalışmalar katılımcıların görüşlerine sunulmuştur.
Bilindiği üzere Bakanlığımız 3621 sayılı Kıyı Kanunu ve ilgili mevzuatlar çerçevesinde ülkemizdeki kıyı planlama ve uygulama çalışmalarına yeni bir yaklaşım getirmek, kıyı alanlarının uyumlu ve dengeli bir şekilde korunarak kullanımını teşvik etmek üzere üst ölçekte tüm sektörleridikkate alan bütüncül politika ve karar alma sürecinin geliştirilmesi amacıyla “bütünleşik kıyı alanları planlama ve yönetimi” çalışmalarını sürdürmektedir.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri ile ilgili 4 Temmuz 2011 tarihte yayımlanan 644 sayılı Kanun Hükmünde Kararname çerçevesinde Bakanlığımız Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğünce çalışmaları yürütülen “Bütünleşik Kıyı Alanları Planları” ile fiziksel planlamaya, planın uygulanması sürecini ve yönetim boyutunu da dâhil etmek üzere yaşanan sorunların çözümüne yönelik kıyı, dolgu alanları, sahil şeridi ve geri sahaların koruma-kullanma dengesi gözetilerek kullanılmasına ve yapılaşmasına dair stratejik düzeyde kararlar üretilmesi hedeflenmektedir.
“Bütünleşik Kıyı Alanları Planları” yerel beklenti ve talepleri yönlendiren, kıyı alanlarındaki çakışan yetki alanlarını düzenleyen ve yatırım süreçlerini hızlandıran, kıyıdaki paydaşlar arasındaki anlaşmazlıkları çözen ve çevre sağlığı ile ekonomik gelişme arasındaki dengeyi kurmaya çalışan bir plandır. Bu bağlamda, bu planlar hazırlanırken ilgili mevzuat hükümleri, yerel ve merkezi düzeyde ilgili tüm kurumların görüşleri ve ulusal veya bölgeye özgü hazırlanan tüm sektörel planlar Bakanlığımızca değerlendirilmektedir.
Bu çerçevede, gerçekleştirilen istişare toplantısında; 3621 sayılı Kıyı Kanunu ve Yönetmeliği, 644 KHK’nin 7. maddesi ve 14 Haziran 2014 tarih ve 29030 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği başta olmak üzere kıyı alanları üzerine ilgili mevzuat kapsamında öncelikle Ulaştırma Kıyı Yapıları Master Planı, Turizm Kıyı Yapıları Master Planı, Yat Limanları Master Planı, Balıkçılık Kıyı Yapıları Durum ve İhtiyaç Analizi Raporu ve ilgili diğer sektörel planlar incelenerek hazırlanan bütünleşik kıyı alanları plan hükümleri ve plan yönetim modeli değerlendirilmiştir. Yapılan çalışmalar ile ilgili kurumların değerlendirmeleri ve Bakanlığımıza görüşlerini bildirmeleri için 15 günlük süre verilmiştir.