BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÇÖLLEŞMEYLE MÜCADELE SÖZLEŞMESİ 12. TARAFLAR KONFERANSI (UNCCD COP12)
16 Ekim 2015
Birleşmiş Milletler (BM) Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi 12. Taraflar Konferansı (UNCCD COP12) Ülkemiz ev sahipliğinde 12-23 Ekim 2015 tarihlerinde Ankara’da düzenlenmektedir. 12 Ekim 2015 Pazartesi günü yapılan açılış sonrasında, 12. Dönem Başkanlığı, bir önceki COP-11'in Dönem Başkanı olan Namibya’dan, 2 yıllığına Ülkemize geçmiştir.
Ülkemiz, Çölleşme ile Mücadele konularında potansiyelini ve başarılarını ön plana çıkaracak olan “Ankara İnisiyatifi” adı altında bir girişim başlatmayı da planlanmaktadır. Bu girişim, arazi bozulumunun dengelenmesi, sürdürülebilir arazi yönetimi politikaları ve iklim değişikliği etkisi
ortak hedefleri üzerine dayalı BM Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesinin hedeflerinin ve COP kararlarının uygulanabilmesi için mekanizmaları desteklemeyi amaçlamaktadır.
COP 12' nin dönem başkanlığı süresince Ülkemiz "UNCCD 10 Yıllık Strateji Belgesi"ni yenileyecektir. Sözleşmenin (UNCCD) yeni stratejisi Türkiye'nin COP Başkanlığı döneminde yenilenmiş olacaktır.
COP 12 esnasında genel olarak,2015 sonrası Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi hedef ve uygulamaların entegrasyonu,Sözleşmenin etkin şekilde uygulamalarındaki eğilimlerve mali mekanizmalarmüzakere edilecektir.
Bakanlar, Parlamenterler ve Uluslararası Kuruluşların Başkanlarının da katılacağı “Üst Düzey Toplantılar ve Özel Bölüm” de ise;
- Küreselden yerele: Arazi bozulumunun dengelenmesi
- Kuraklığa uyum: Kuraklık yönetimi politikalarının ulusal gündeme entegrasyonu
- İklim değişikliğine arazi temelli uyum: Sürdürülebilir arazi yönetimi
- Araziyi koruma ve rehabilite etme konusunda yasal düzenlemeler
- Sürdürülebilir arazi yönetimi için özel sektörün teşviki
- Sivil toplum kuruluşları ile “arazi hakları” konuları tartışılacaktır.
COP 12 kapsamında Bakanlığımız Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğünce, 13 Ekim 2015 Salı günü Congresium Ankara Ticaret Odası (ATO) Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda yer alan "Türkiye Yan Etkinlik Salonu"nda Ülkemiz öncelikleri çerçevesinde düzenlenmekte olan etkinlikler kapsamında Genel Müdürümüz Sn. Y. Erdal KAYAPINAR’ın da katılım sağladığı “Çölleşmeyle Mücadelede Sürdürülebilir Arazi Kullanımı, Planlama ve Mülkiyet” başlıklı sabah oturumunda, Şube Müdür V. Emrah SÖYLEMEZ tarafından "Türkiye’deki Mekânsal Planlama Sisteminin Çölleşmeyi Ele Alışının Yapısal ve Araçsal Boyutları" konulu ve Dr.Bahar ERKOPAN ESER tarafından ise “Çölleşme İle Mücadele Aracı Olarak Çevre Düzeni Planları ile Çevresel Değerlendirme Yöntemlerinin Birlikte Ele Alınması” konulu iki ayrı sunuş gerçekleştirilmiştir.
Sunuşlar çerçevesinde, jeo-stratejik anlamda önemli bir unsur olmasından dolayı mekansal planlama sisteminde ele alınması gereken önemli bir mücadele alanı olan ‘çölleşmeyle’ mücadele anlamında yönelik üst ölçekli mekansal planlar düzeyinde Ülkemizdeki çölleşmenin nedenlerine yönelik olarak çok boyutlu ve bütüncül bir yaklaşım geliştirildiği ifade edilmiş, üst ölçekli mekansal planlama sisteminin önemli bir ayağı olan çevre düzeni planları ile erozyon, toprak kalitesi, iklim değişikliğinin etkileri, arazi kullanım planlaması gibi etkenlerin irdelendiğini detaylıca aktarılmıştır. Söz konusu Çevre Düzeni Planlarının hazırlanması ve uygulanması sürecinde yararlanılan ve birer uygulama aracı olan Stratejik Çevresel Değerlendirme ve Çevresel Etki Değerlendirmesi konusu da vurgulanmıştır.
Toplantının ikinci haftasında 20 Ekim 2015 Salı Günü Üst Düzey Toplantı (Bakanlar toplantısının)açılışının Sn.Cumhurbaşkanıtarafından yapılması planlanmakta olup, sonrasında Bakan düzeyinde/üst düzey paralel ve kapalı yuvarlak masa toplantıları düzenlenecektir.